fredag 16 november 2007

Varulvsvalsen (Sigge Eklund, 2007)

Varulvsvalsen är en kärv, osentimental berättelse om en anhörigs familj som hamnar i kaos och i ständig ångest när den ena systern Rebecka återfaller i ett narkotikamissbruk efter fyra rena år. Sigge Eklunds berättarstil är stram, fåordig och griper tag i en direkt, och man fastnar direkt i vänner och släktingars kamp. Berättarrösten i boken som är Rebeckas svåger berättar om turer till socialen, polisen och alla möjliga instanser där kunskapen och medkänslan verkar ligga på noll.

""Missbrukaren är inte längre människa. Hon ser ut som en människa, hon låter som en människa, men hennes kropp bebos av en varulv. Och denna varulv är danssugen. Han bjuder upp oss till dans. Och vi valsar med." Så får våran berättare höra när han efter en lång tid och ständig kamp, och hela hans tillvaro nästan rasat samman går till ett anhörigmöte, och får höra att han är lika beroende. Han är medberoende. Drogerna har ändrat på honom också.

Varulvsvalsen är mer än en berättelse. Det är också ett starkt inlägg i dropgpolitiken i Sverige och en inblick i tafatta myndigheters agerande.

Betyg 8/10

Inga kommentarer: